De legende over haringen met striemen bij Ameland

vuurtoren-hotels-ameland

In het boek door Waling Dykstra, “Uit Friesland’s volksleven”, 1895-1896, lezen we een legende die omstreeks 1850 door Dykstra was “ontdekt”, over gestriemde haringen.

“Op het strand van Ameland was oudtijds de haring zoo overvloedig, dat men die visch soms bijna met de hand kon vangen. Maar dit maakte zachtjes aan de inwoners weelderig en zorgeloos. Zij vonden eindelijk dien overvloed van haring lastig en geeselden de diertjes met rijsjes om hen te verdrijven. De haring verdween en kwam nooit terug, en dit heeft veel armoede op het eiland veroorzaakt. Nu worden er door de visschers nog wel eens haringen gevangen met striemen op het lijf.”

In dit verhaal  zien we een voorbeeld van “collectieve straf” voor het nonchalant omgaan met een overvloed van haring. In 1907 en 1908 publiceerde de arts en verhalenverzamelaar Cornelis Bakker twee andere volksverhalen over gegeselde haringen, gevangen door Hollanders in de Zuiderzee (het tegenwoordige IJsselmeer).

In één van die twee verhalen, afkomstig uit Uitdam, wordt beweerd dat de gestriemde haringen “een waar wonder Gods” zijn, want “het is een soort haring, langer dan het gewone soort, ze hebben strepen en geen hom of kuit, dus hoe is het gosmogelik dat ze voorttelen?”

In het boek “Legenden langs de Noordzee” uit 1934 lezen we een legende over haringen rond Texel. Volgens die legende zouden de Texelse vissers ooit ongelofelijk grote haringen hebben gevangen, waardoor de vissers te lui en gemakzuchtig werden; als “straf” namen de haringen vervolgens weer hun gewone omvang aan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s